Aký slnečník si mám vybrať ?

Potrebujete vedieť odpoveď na tieto 4 otázky.

 

1. RÁM: bočný vs. lampový

Bocny22 lampovy33
Bočný slnečník Lampový slnečník

 

Ak je možnosť a priestor vám to dovoľuje, odporúčame vám vždy si vybrať slnečník s bočným stojanom. Dôvodov je viac. Ak máte slnečník s bočným stojanom, nezavadzia vám jeho podstavec pri posedení v strede pri nohách a dokážete tieň premiestňovať otáčaním paraboly okolo stojky o 360 stupňov. Je vhodnejší ak potrebujete vytvoriť tieň pri vychádzajúcom a zapadajúcom slnku.

Lampový slnečník si vyberajte vtedy, ak ste limitovaní priestorom a máte v strede jedálenského stola otvor na slnečník. Tento typ slnečníka dobre slúži hlavne na obed. Pri vychádzajúcom a zapadajúcom slnku už veľa tieňa nevytvára. Ak však tieň ráno a na večer nepotrebujete, choďte do tohto typu slnečníka.

 

2. TVAR: Hranatý vs. guľatý

hranaty gulaty22
Hranatý tvar Guľatý tvar

 

v zásade platí, do moderných línií si vyberajte hranatý tvar a do oblých línií ktoré mate v záhrade alebo na terase, sa hodí viac guľatý. Hlavným faktorom tu však je vaša osobná preferencia.

 

3. LÁTKA: kvalita materiálu a UV ochrana

aby ste sa ľahšie vedeli zorientovať, rozdelili sme slnečníky do 3-ch kategórii PREMIUM - CLASSIC - ECONOMY  ktoré sú rozdelené podľa hrúbky materiálu + kvality materiálu + UV faktora ktorí poskytujú. Vo všeobecnosti platí čím vyššia hrúbka, kvalita latky a čím vyšší UV faktor, tým vyššia cena.

UV latka
UV ochrana Kvalita a hrúbka látky

 

4. TERASU MÁM ORIENTOVANÚ NA:

orientacia

SEVER
nepotrebujete slnečník :-)

JUH
ak využívate terasu hlavne cez obed, ale ráno a večer tieň nepotrebujete, môžete si vybrať aj lampový slnečník.

Ak je vaša preferencia mať tieň na terase ráno + na obed + večer, vyberte si bočný slnečník, ale musí mať funkciu (double tilting) dvojitého naklápanie. Umiestnite ho na juh od posedenia a vtedy vám dokáže vytvoriť najviac tieňu počas celého dňa.

Ak chcete mat príjemný tieň na terase ráno + na obed, máte dve možnosti. Umiestnite bočný slnečník na východ od posedenia, vtedy nepotrebujete funkciu (double tilting) dvojitého naklápania pretože sa dá parabola naklopiť ku stojke proti vychádzajúcemu slnku. Druhá možnosť je umiestniť bočný slnečník na juh od vášho posedenia. Vtedy je však potrebné, aby mal funkciu (double tilting) dvojitého naklápania.

Ak chcete mat príjemný tieň na terase na obed + na večer opäť máte dve možnosti. Umiestnite bočný slnečník na západ od posedenia, vtedy nepotrebujete funkciu (double tilting) dvojitého naklápania pretože sa dá parabola naklopiť ku stojke proti zapadajúcemu slnku. Druhá možnosť je umiestniť bočný slnečník na juh od vášho posedenia. Vtedy je však potrebné, aby mal funkciu (double tilting) dvojitého naklápania.

VÝCHOD
odporúčame vám bočný slnečník. Ak bude slnečník umiestnený na východe od miesta kde sedíte, nepotrebujete funkciu (double tilting) dvojitého naklápania nakoľko sa dá parabola bočného slnečníka naklopiť pri stojke proti vychádzajúcemu slnku.  Ak však bude slnečník umiestnený na juh od posedenia budete potrebovať aj funkciu (double tilting) dvojitého naklápania pretože stojka slnečníka je na juhu, parabola je natočená na východ a ako slnko začína stúpať hore potrebujete ju ešte rotovať v bočnom smere, aby vám vytvoria tieň proti vychádzajúcemu slnku.

ZÁPAD
odporúčame vám bočný slnečník. Ak bude slnečník umiestnený na západe od miesta kde sedíte, nepotrebujete funkciu (double tilting) dvojitého naklápania nakoľko sa dá parabola bočného slnečníka naklopiť pri stojke proti zapadajúcemu slnku.  Ak však bude slnečník umiestnený na juh od posedenia budete potrebovať aj funkciu (double tilting) dvojitého naklápania pretože stojka slnečníka je na juhu, parabola je natočená na západ a ako slnko klesá potrebujete ju ešte rotovať v bočnom smere, aby vám vytvoria tieň proti zapadajúcemu slnku.

 

------

DOPLNKOVÉ FUNKCIE:

OBAL

Obal2

odporúčame prikrývať slnečník obalom v dni keď sa nepoužíva. Predlžuje to životnosť látky a zabraňuje vyblednutiu farieb.

PODSAVEC

podstavec22 podstavec kriz
Podstavec pre lampový slnečník Podstavec krížový pre bočný slnečník


pri lampových slnečníkoch sa používajú betónové podstavce, kovové, alebo plastové naplnené vodou alebo pieskom. Bočné slnečníky mávajú zvyčajne krížové podstavce do ktorých sa osádzajú betónové kocky, avšak sú náročnejšie na priestor. Slnečníky na balkón sa zvyčajné ešte uchytávajú na zábradlie.

OHYBNÝ KLB

klb

pri lampových slnečníkoch ide o doplnok ktorý dodáva tomuto typu slnečníku možnosť naklopiť parabolu do strany a zväčšiť tým veľkosť tieňa.

OTVÁRANIE NA KĽUKU

kluka

urýchľuje a uľahčuje otváranie slnečníka.

PREMOKAVÝ SLNEČNÍK

coolfit fabric

vo všeobecnosti slnečník neslúži na ochránenie proti dažďu. Na to je moc malý a bočný vietor spolu s dažďom hravo premočia vás i záhradný nábytok, ktorý sa nachádza pod ním. Preto vám vrelo odporúčame aj premokavý slnečník od holandskej firmy Nesling. A v čom je rozdiel? V pocite ktorý máte pod týmto slnečníkom. Aj keď je perforovaný, poskytuje veľmi dobrú ochranu pred slnkom. Zastaví až 95% UV žiarenia. A práve perforácia vo vás vyvoláva pocit, že sedíte v tieni stromu. V porovnaní s ostatnými slnečníkmi, kde máte pocit, že sedíte pod nejakou strechou. Preto ak chcete mať doma tieň stromu a zároveň niečo iné ako 99% susedov, toto je tá správna voľba.

 

------

OZNAČOVANIE:

pictogram
Slnečník Challenger 1 Premium
  modelová rada I kvalita látky
  počet  úrovní  naklápania

                  

 

Dúfame, že teraz už viete aký typ slnečníka je pre vás najvhodnejší. Veľkosť, tvar a farbu necháme na vás. Ak by ste potrebovali ešte poradiť, kontaktujte nášho tieňového experta na tel. čísle +421 908 798 783.

 

Váš team
POHODA NA TERASE

 

>> Späť na Slnečníky <<